Практичні роботи за 2 семестр згідно навчальної програми предмету «ІНФОРМАТИКА» для групи ОБ-31
1. Створення бази даних "Контакти" за допомогою програми MS Access.
2. Технології опрацювання мультимедійних даних. Створення колажу, анімації, відео.
3. Пошук та збереження інформації за допомогою пошукової системи в Інтернет. Результат пошуку представити у вигляді документу з переліком адрес сайтів місцевого бізнесу (закладів харчування).
4. Робота з електронною поштою: надіслати електронного листа із вкладеним файлом – документом «Етикет електронного листування» (в документі описати правила спілкування в Інтернеті).
5. Основи інформаційної безпеки. Правила безпечної роботи в Інтернеті. Підготувати інформаційну сторінку (документ).
6. ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ. Підготувати презентацію 10 слайдів. Обов'язково навести приклад використання ШІ в харчовій промисловості.
7. ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ. Створити листівку в стилі "інфографіка".
8. SMART-технології. Створити документ Word із схемою SmartArt.
9. Створення сайту в сервісі Google сайти. Реєстрація веб-сайту на сервері безкоштовного хостингу. Автоматизоване створення веб-сторінки, вибір її типу й оформлення. Наповнення веб-сторінки інформацією, створення посилань, завантаження файлів на сервер.
10. Інформаційні технології у проєктній діяльності. Виконання індивідуального проєкту із використанням інформаційних технологій з професійною орієнтацією.
Тема уроку: "Навчання в Інтернеті. Професії майбутнього".
Перегляньте відеоматеріал. Напишіть коментар із своїми роздумами про побачене.
Роботи VS Люди | Чому загрожує роботизація на прикладі празького робота-бармена
5. Створення документу із використанням діаграм.
Використайте команди Word - ВСТАВЛЕННЯ - SmartArt- СТРУКТУРА
6. Використайте команди Word - ВСТАВЛЕННЯ - SmartArt- ПІРАМІДА
8. Інфографіка. Листівка (документ Word).
9. Візитні картки для персоналу ресторану-кафе-бару, наприклад, офіціант, адміністратор (Publisher).
11. Робота з редактором презентацій Power Point. Завдання до практичної роботи "Презентація на тему: "ПОСУД"
8. Інфографіка. Листівка (документ Word).
9. Візитні картки для персоналу ресторану-кафе-бару, наприклад, офіціант, адміністратор (Publisher).
11. Робота з редактором презентацій Power Point. Завдання до практичної роботи "Презентація на тему: "ПОСУД"
Професійний посуд для кухні: класифікація та види посуду

Посуд - це основа будь-якої кухні. Кожна господиня прагне зробити свою кухню ідеальною, тому і посуду приділяється надзвичайно велика увага. Але посуд має бути не лише красивим, але й практичним. Окрім розмаїття форм, розмірів, кольорів, візерунків та виробників, посуд також різниться за матеріалом, з якого виготовлений, та призначенням. Спробуємо разом розібратися з видами та класифікацією посуду.
Класифікація посуду. Посуд поділяють на кухонний, столовий, чайний та спеціальний.

Кухонний посуд використовується безпосередньо для приготування страв. Сюди можна віднести каструлі, сковорідки, казани, чайники, набори ножів для м’яса, риби, хліба, овочів. Також необхідними помічниками на кухні є обробні дошки, м’ясорубки, блендери, міксери, качалки, сита, молоточки для м’яса, черпаки, лопатки для смаження та багато іншого.
Столовий посуд - це той посуд, який використовується безпосередньо для подачі страв та сервірування столу. До такого посуду відносять: столові сервізи та набори, тарілки різних розмірів, супниці, соусниці, салатниці, ємності для спецій. Також сюди входять чайні, кавові та десертні набори.
До чайного посуду відносять чашки, блюдця, цукорницю, чайник для заварювання чаю. Сервіз для кави складається з кавника, ємностей для цукру, вершків, чашок та блюдець для них.
Спеціальний посуд застосовують для приготування конкретного продукту. Наприклад, для кондитерів актуальні форми, кондитерські шприци. Тобто сфера застосування таких елементів посуду є дуже вузькою.
Види посуду. Матеріали, з яких виготовляють посуд, бувають різними, однак кожен вид посуду має свої особливості та призначення.
Порцеляновий посуд вважається одним із найбільш витончених та дорогих. Посуд для кафе, барів та ресторанів виконаний саме з порцеляни. Такий посуд вирізняється прозорістю та легкістю. Порцеляна стійка до механічних пошкоджень, термостійка.
Фаянсовий посуд застосовують в закусочних та кафе. Такий посуд непрозорий, має товстіші стінки, ніж порцеляновий, та жовтуватий колір. Такий посуд має меншу стійкість до пошкоджень.

Керамічний посуд. Його виготовляють з глини. Тому він вважається не лише красивим, але й "природнім". Майолікові вироби покривають зовні та зсередини спеціальною глазур'ю. Гончарний посуд має природне забарвлення. Такі вироби ідеально підкреслюють національний колорит, тому їх використовують в закладах у національному стилі.
Ще одним природнім матеріалом є дерево. Його також використовують в стилізованих закладах. Зазвичай такий посуд виготовляють з твердих порід дерева та вкривають лаком. Для декору використовують різьблення або розпис в національному стилі. Також використовують плетений посуд. Його виготовляють з лози, соломи, бамбука.
Скляний та кришталевий посуд найкраще підходить для презентації напоїв, фруктів та десертів. Кришталь - дуже крихкий, але має неперевершений вигляд, тому його часто можна побачити в ресторанах.
Металевий посуд. Цей вид посуду є практичним, коли мова йде про подачу гарячих перших і других страв.
Пластмасовий посуд зручний, оскільки не б’ється, але його зовнішній вигляд значно поступається іншим видам посуду. Такий посуд актуальний для обслуговування пасажирів повітряного, залізничного та морського транспорту. Також добре використовувати такий посуд для малих дітей.

Столові набори виготовляють з таких металів, як алюміній, мельхіор, нержавіюча сталь. Останні є найбільш поширеними.
Як бачимо, різноманіття посуду дуже велике. Сучасні виробники пропонують посуд різного типу та з урахуванням різних смаків. Тому, обираючи посуд, слід враховувати не лише його дизайн та зручність, але й практичність.
----------------------------------
12. СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЇ в програмі Power Point за зразком на тему: "Види підприємств харчування"

Посуд - це основа будь-якої кухні. Кожна господиня прагне зробити свою кухню ідеальною, тому і посуду приділяється надзвичайно велика увага. Але посуд має бути не лише красивим, але й практичним. Окрім розмаїття форм, розмірів, кольорів, візерунків та виробників, посуд також різниться за матеріалом, з якого виготовлений, та призначенням. Спробуємо разом розібратися з видами та класифікацією посуду.
Класифікація посуду. Посуд поділяють на кухонний, столовий, чайний та спеціальний.
Кухонний посуд використовується безпосередньо для приготування страв. Сюди можна віднести каструлі, сковорідки, казани, чайники, набори ножів для м’яса, риби, хліба, овочів. Також необхідними помічниками на кухні є обробні дошки, м’ясорубки, блендери, міксери, качалки, сита, молоточки для м’яса, черпаки, лопатки для смаження та багато іншого.
Столовий посуд - це той посуд, який використовується безпосередньо для подачі страв та сервірування столу. До такого посуду відносять: столові сервізи та набори, тарілки різних розмірів, супниці, соусниці, салатниці, ємності для спецій. Також сюди входять чайні, кавові та десертні набори.
До чайного посуду відносять чашки, блюдця, цукорницю, чайник для заварювання чаю. Сервіз для кави складається з кавника, ємностей для цукру, вершків, чашок та блюдець для них.
Спеціальний посуд застосовують для приготування конкретного продукту. Наприклад, для кондитерів актуальні форми, кондитерські шприци. Тобто сфера застосування таких елементів посуду є дуже вузькою.
Види посуду. Матеріали, з яких виготовляють посуд, бувають різними, однак кожен вид посуду має свої особливості та призначення.
Порцеляновий посуд вважається одним із найбільш витончених та дорогих. Посуд для кафе, барів та ресторанів виконаний саме з порцеляни. Такий посуд вирізняється прозорістю та легкістю. Порцеляна стійка до механічних пошкоджень, термостійка.
Фаянсовий посуд застосовують в закусочних та кафе. Такий посуд непрозорий, має товстіші стінки, ніж порцеляновий, та жовтуватий колір. Такий посуд має меншу стійкість до пошкоджень.
Керамічний посуд. Його виготовляють з глини. Тому він вважається не лише красивим, але й "природнім". Майолікові вироби покривають зовні та зсередини спеціальною глазур'ю. Гончарний посуд має природне забарвлення. Такі вироби ідеально підкреслюють національний колорит, тому їх використовують в закладах у національному стилі.
Ще одним природнім матеріалом є дерево. Його також використовують в стилізованих закладах. Зазвичай такий посуд виготовляють з твердих порід дерева та вкривають лаком. Для декору використовують різьблення або розпис в національному стилі. Також використовують плетений посуд. Його виготовляють з лози, соломи, бамбука.
Скляний та кришталевий посуд найкраще підходить для презентації напоїв, фруктів та десертів. Кришталь - дуже крихкий, але має неперевершений вигляд, тому його часто можна побачити в ресторанах.
Металевий посуд. Цей вид посуду є практичним, коли мова йде про подачу гарячих перших і других страв.
Пластмасовий посуд зручний, оскільки не б’ється, але його зовнішній вигляд значно поступається іншим видам посуду. Такий посуд актуальний для обслуговування пасажирів повітряного, залізничного та морського транспорту. Також добре використовувати такий посуд для малих дітей.
Столові набори виготовляють з таких металів, як алюміній, мельхіор, нержавіюча сталь. Останні є найбільш поширеними.
Як бачимо, різноманіття посуду дуже велике. Сучасні виробники пропонують посуд різного типу та з урахуванням різних смаків. Тому, обираючи посуд, слід враховувати не лише його дизайн та зручність, але й практичність.
----------------------------------
12. СТВОРЕННЯ ПРЕЗЕНТАЦІЇ в програмі Power Point за зразком на тему: "Види підприємств харчування"
Практичні роботи за 2 семестр.
- Обчислення вартості піци. В електронній таблиці вказати інгредієнти та їх ціну. Обчислити загальну вартість. Побудувати кругову діаграму.
- Порівняння - ціна піци у різних закладах харчування. В електронній таблиці навести назви піцерій та ціну піци для кожного закладу. Обчислити середню ціну. Побудувати стовпчикову діаграму.
- Рахунок офіціанта. Заповнити даними, провести обчислення.
- Обчислення вартості піци. В електронній таблиці вказати інгредієнти та їх ціну. Обчислити загальну вартість. Побудувати кругову діаграму.
- Порівняння - ціна піци у різних закладах харчування. В електронній таблиці навести назви піцерій та ціну піци для кожного закладу. Обчислити середню ціну. Побудувати стовпчикову діаграму.
- Рахунок офіціанта. Заповнити даними, провести обчислення.
Комплексна практична робота
«Розробка фірмового стилю, використання графічного редактора для створення логотипу кафе, ресторану»
Перегляньте навчальне відео
Приклади виконання завдання:
Тема уроку: Антивірусні засоби захисту. Загальні правила застосування антивірусних засобів в автоматизованих системах. Технології виявлення вірусів. Можливі варіанти розміщення антивірусних засобів. Антивірусний захист, як засіб нейтралізації загроз.
ВІДЕОУРОК Антивірусні засоби захисту
Завдання: створити комп'ютерну презентацію (10 слайдів).
Тема презентації: Антивірусні засоби захисту.
План презентації:
1. Що таке комп'ютерний вірус?
2. Ознаки зараження комп'ютера вірусом.
3. Шляхи проникнення вірусів у комп'ютер.
4. Що таке антивірусна програма?
5. Види антивірусних програм.
6. Методи антивірусного захисту.
7. Три рубежі захисту від комп'ютерних вірусів.
8. Захист ПК - основні правила.
"МІЙ ПЕРШИЙ БІЗНЕС. Документація закладу харчування"
Перелік практичних завдань.
1. Назва закладу харчування, напрямок діяльності, особливості приготування страв, кухні. Наприклад: кафе "Ромашка", піцерія "Коло", ресторан "Дзбан" (українські національні страви, традиційна українська кухня).
2. Логотип.
3. Оголошення-реклама про відкриття.
4. Меню.
5. Описання фірмової страви (презентація 3 слайди із зображеннями).
6. Візитні картки працівників (адміністратор, шеф-кухар).
7. Листівка-реклама "Відомості про товари або послуги".
8. Розрахунок вартості основної страви (за допомогою програми Excel (електронні таблиці).
9. Презентація закладу харчування з ілюстраціями та анімацією (10 слайдів).
10. Сайт (блог) закладу харчування.